Povijest Rotarya

Radost pomaganja i služenja te radost druženja i prijateljstva samo su neke od temeljnih vrijednosti koje Rotary klubovi promiču – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Rotary International jedna je od najvećih svjetskih humanitarnih organizacija s 1, 2 milijuna članova u više od 200 zemalja. Sudjeluje u radu Ujedinjenih naroda i jedan je od pokretača UNESCO-a. No, Rotary je prije svega prijateljstvo, pomaganje drugima i izvrsnost u svakom smislu riječi, a Rotarijanci vodeće osobe iz stručnog i poslovnog života posvećene humanitarnim ciljevima. Njegujući i promičući visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

Danas u Hrvatskoj djeluje više od 60 klubova i okuplja preko 1800 članova ujedinjenih u humanitarnom djelovanju prateći potrebe lokalnih zajednica. Do sada su hrvatski Rotary klubovi ostvarili mnoge projekte i programe te tako pomagali stanovnicima Hrvatske, većinom iz vlastitih izvora ali i međunarodnom suradnjom drugih Rotary klubova koji se rado odazivaju materijalnim i osobnim sudjelovanjem.

Rotary je svjetska organizacija poslovnih ljudi i humanitaraca koji vjeruju u važnost humanitarne podrške, podžavanje visokih etičkih razina u svim profesijama i u pomoć izgradnji mira, te u stvaranju boljeg razumijevanja među narodima. Rotary okuplja 1.227.545 muškaraca i žena u 31.561 Rotary-klubu u 166 zemanja i 35 zemljopisnih područja. Rotary zbližava ljude svih rasa, vjeroispovijesti i političkih uvjerenja u prijateljskom ozračju suradnje.

Rotary je nastao 23. veljače 1905. formiranjem Rotary-kluba Chicago, Illinois, SAD. Prvu svjetsku organizaciju klubova koji promiču služenje, osnovao je odvjetnik Paul P. Harris.

Svaki Rotary-klub bira svoje članove, upravne odbore i ima jaku autonomiju unutar sustava svog statuta, statuta Rotary Internationala i drugih zakona. Rotary-klubovi sastaju se svakog tjedna poradi uspostavljanja prijateljstva i dogovaranja o aktivnostima služenja i ciljevima. Članstvo se stječe pozivom i zasnovano je na principu – po jedan zastupnik svake vrste posla ili djelatnosti, da bi se osigurao prosjek društvenog vodstva.