Rotary grill – Gorščica 2015

Tradicionalno i najveće neformalno druženje rotarijanaca iz cijele Hrvatske, sada već peto po redu pod nazivom Rotary grill party – Gorščica organizirao je u subotu, 17. listopada 2015. godine na Medvednici Rotary klub Zagreb-Sesvete. Kaptolska lugarnica Gorščica ponovno je bila mjesto okupljanja rotarijanaca i prijatelja gdje su se vrsni majstori roštilja nadmetali za titulu Rotary grill Chief-a za 2015. godinu.

Očekivali smo lijepo vrijeme, ali ni kiša nas nije spriječila u okupljanju, jer osim šumske livade koja ovaj put nije bila mjesto na kome smo se pretjerano družili, postoji i zatvoreni prostor sa velikom kaljevom peći koju smo dobro naložili, i povremeno se svi malo grijali. Kako sada već svi znaju, do Gorščice smo pristizali planinarskom stazom laganim tempom pješice, ali i automobilima nakon jutarnjeg okupljana na parkiralištu u Dubravi pa u koloni prema lugarnici.

Ovogodišnje druženje na Gorščci i sredstva koja smo prikupili, usmjerili smo za pomoć djeci doma Sv. Franje u Vugrovcu, studentima iz Sesveta i ženama žrtvama obiteljskoga nasilja. Djeca doma Sv. Franje u Vugrovcu naši su prijatelji već više od deset godina i kroz razne donacije i aktivnosti nastojimo uljepšati njihovo djetinjstvo. Zajednički izleti s nama i našim obiteljima obostrano nas obogaćuju.

Studenti s područja Sesveta su također dio našeg plana i očekujemo da će ulaganje u znanje mladih pomoći u napretku lokalne zajednice. Imajući u vidu da je za uspješan proces odvajanja od nasilnog partnera i za nastavak samostalnog života u odgovarajućim i kvalitetnim uvjetima potrebno osigurati smještaj, odlučili smo uz partnere iz udruge B.a.B.e. pomoći ženama i djeci žrtvama obiteljskoga nasilja i osigurati za njih primjeren dom do stjecanja uvjeta za vlastito osamostaljenje.

Stigli su nam prijatelji iz mnogih Rotary i Innerwheel klubova, a tu je bio i pomladak iz redova Rotaracta. Ove godine pridružilo nam se 125 akreditiranih prijatelja koji su uživali u druženju, bez obzira na kišu koja nas je pratila tog jesenskog dana. Uz odrasle učesnike, na druženju je bilo i dosta djece naših prijatelja i mladih s dugoročne razmjene koji su ove školske godine u Zagrebu, a o kojima su se brinuli članovi Rotaract kluba Zagreb-Sesvete. Što je u konačnici bilo i više od 150 sudionika.

Prijatelji iz Rotary kluba Prelog, koji je trostruki nositelji titule Rotary grill chief, ove godine sudjelovali su izvan takmičarskog dijela. Pod strehom lugarnice pripremali su fina jela koja su mogli kušati svi sudionici. Kuhali su kao i proteklih godina i prijatelji rotarijanci izvan takmičarskog dijela gdje smo mogli uživati u vrhunskoj kotlovini, gljivarskom kotliću i specijalnom gulašu a’la Turk.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda bio je jedan od poznatih i cijenjenih hrvatskih kuhara Branko Ognjenović, nositelj prestižne titule World Master Chef, predavač gastronomije i gastroenologije. Kao renomirano ime hrvatskog kulinarstva, Branko je „oznaka kvalitete“ za svaki kulinarski događaj a sebe opisuje samo jednom rečenicom „Volim ljude i sretan sam kad ih mogu uveseljavati hranom“. Što nam je više i trebalo? Drugi član žirija bio je predstavnik Rotary kluba Prelog, a treći član Ivan Fridrih iz našeg kluba, istinski gurman i jedan od najvećih uzgajivača gljiva u Hrvatskoj.

Ocjenjivački sud imao je više nego težak zadatak. Ocjenjena je kreativnost, prezentacija i naravno, kvaliteta pripreme. Natjecale su se četiri ekipe a pobjednik natjecanja i nositelj titule Rotary grill Chief 2015 je ekipa RC Varaždin 1180, a svi ostali podijelili su sa zadovoljstvom drugo mjesto.

Više od deset godina članovi Rotary kluba Zagreb-Sesvete proveli su posvećeni humanitarnim ciljevima, širenju dobre volje i razumijevanja. Uz druženje i dobru zabavu i ovaj subotnji kišni dan je  prošao i prijatelji su u dobrom raspoloženju krenuli prema podnožju Medvednice i dalje svojim kućama.

Fotografije koje su oslikale događanja na druženju, poziv su da se slijedeće godine u još većem broju vidimo na Gorščici 45* 52”15 N 16* 1” 44” E.

Prethodna objava
Slijedeća objava